Sastanak između predstavnika Komisije i EBRD-a

Značajan sastanak je održan 16. novembra 2023. godine između predstavnika Komisije za tržište kapitala Crne Gore (KTK) i Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori (EBRD). Ovaj sastanak predstavlja važnu priliku za finansijsku infrastrukturu Crne Gore. Saradnja ovih istaknutih institucija označava veliki korak naprijed u usklađivanju tržišta kapitala Crne Gore sa međunarodnim standardima i povećanju njegove privlačnosti globalnim investitorima. Uvidi i diskusije sa ovog sastanka su ključni za identifikaciju značajnih oblasti za razvoj i investiranje, što je od vitalnog značaja za buduću prosperitet nacionalne ekonomije, i odraz posvećenosti zemlje ekonomskoj modernizaciji i integraciji u globalni finansijski sistem.
 
 
Sastanak, koji je održan u prostorijama EBRD-a, bio je usredsređen na trenutnu situaciju na tržištu kapitala Crne Gore, izazove s kojima se suočava, i mogućnosti za rast.
 
Sastanku su prisustvovali Remon Zakaria (Rukovodilac EBRD-a u Crnoj Gori) i Selma Demirović (Bankar u EBRD-u Crna Gora), Gary McLean (Glavni predstavnik za razvoj kapitala i finansijskih tržišta EBRD London), Željko Drinčić (Predsjednik KTK), i Anja Draško (Službenica za odnose s javnošću u KTK).
 
Glavne teme sastanka obuhvatile su trenutno stanje crnogorskog tržišta kapitala, identifikaciju i diskusiju o problemima i izazovima s kojima se suočavaju učesnici tržišta, i mogućnosti za rast. Obije strane su se složile da istraživanje novih strategija i inicijativa za održiv razvoj tržišta kapitala stvara pozitivno okruženje i privlači više učesnika na tržištu.
 
Očekuje se da će buduće inicijative i zakonodavne promjene pomoći u prevazilaženju ovih izazova, poboljšati razvoj i održati stabilnost tržišta kapitala.